2
Praktisch | EHBO bij huisdieren  
www.licg.nl  
Onverwachte dingen gebeuren overal, niet voor niets zit een ongeluk in een klein hoekje. Thuis, op straat, in het park of op vakantie. De kans dat uw hond of kat een keer te maken krijgt met een ongeluk(je) is groot. Het is daarom belangrijk dat u weet wat u kunt doen.
Blijf rustig, denk om uw veiligheid en roep hulp in Zorg in ieder geval dat u zelf rustig blijft en niet in paniek raakt. Houd er rekening mee dat als uw huisdier gewond is, pijn heeft en bang is, hij wel eens van zich af kan krabben of bijten. Neem dus het zekere voor het onzekere en leg bij een hond een (ver)bandje aan om de bek en knoop dit stevig vast in zijn nek. Een kat kunt u het beste in een grote handdoek wikkelen als u hem op veilige wijze mee wilt nemen. Bel zo snel mogelijk met een dierenarts om te vragen wat u het beste kunt doen. Probeer het niet eerst zelf op te lossen; vaak is dit, hoe goed bedoeld ook, niet het meest optimale voor uw dier. Moet u langskomen, overleg dan of het verstandig is om de dierenambulance voor het vervoer in te schakelen. Vergeet dan niet de dierenambulance te zeggen dat het om een spoedgeval gaat! Soms kunt u niet snel een dierenarts bereiken, bijvoorbeeld omdat u geen telefoon bij de hand heeft of uw mobieltje leeg is of geen ontvangst heeft. Of de situatie is zo ernstig dat u onmiddellijk iets moet doen om het dier te redden. Dan is het natuurlijk belangrijk dat u weet wat u kunt doen tot het moment dat u deskundige hulp van een dierenarts kunt krijgen. Hieronder geven we alvast wat tips. Onthoud wel: Blijf proberen de dierenarts te bereiken, die weet het beste wat u bij uw dier moet doen in noodsituaties! En vergeet niet aan uw eigen veiligheid te denken! Tip: zet het telefoonnummer van de dierenambulance en de dierenarts in uw mobieltje. Dan hoeft u daar niet nog naar te zoeken als er iets gebeurt. EHBO cursus Wilt u meer weten wat u zelf voor uw dier kunt doen bij ongelukken? Op tal van plaatsen kunt u een speciale EHBO-cursus voor dieren volgen. Ook zijn er verschillende handboeken over EHBO bij dieren te koop.
EHBO koffer voor dieren  Om op ongelukjes voorbereid te zijn, is het handig om een EHBO koffer voor uw dieren in huis te hebben. Neem deze ook mee als u uw dier vervoert in de auto of als u op vakantie gaat! In de EHBO koffer voor dieren kunt u, afhankelijk van het dier dat u hebt, de volgende artikelen doen: Jodium of ontsmettingsvloeistof om wondjes te ontsmetten;  Draadkniptang;  Kleefpleister op rol; 
Volgende pagina Volgende pagina Vorige pagina Vorige pagina